Hengityslaitteen varassa elävän henkilön hoitotiimissä työtä tehdään itsenäisesti osaavan tiimin tuella. Hengityksen avun asiakkaat ovat he, joiden hengitys on osittain tai kokonaan hengityslaitehoidon varassa. Taustalla voi olla esimerkiksi synnynnäinen vammaisuus, sairaus tai onnettomuudesta johtuva vamma.
Uusi vammaispalvelulaki astui voimaan 01.01.2025. Hengityshalvausstatuksen omaajille lakiuudistus on erittäin merkittävä.
Nykyisten hengityshalvausstatuksen omaajien työntekijärinki voidaan myös järjestää henkilökohtaisena apuna. Hyvinvointialueen on järjestettävä henkilökohtaista apua kolmella eri tavalla, joista pitäisi voida valita itselle sopivin vaihtoehto:
Keski-Suomen Tukiyhdistys tuottaa palvelusetelillä henkilökohtaista apua. Sama tuttu vastuuhoitaja ja tiimi työskentelee asiakkaan kotona ja mukana tämän päivittäisissä toiminnoissa. Työpäivät rakentuvat asiakkaan omien suunnitelmien ja toiveiden näköisiksi. Hoitajan keskeinen tehtävä on asiakkaan hengityksen tukeminen hengityslaitteen avulla. Tähän Keski-Suomen Tukiyhdistys tarjoaa kattavan palvelun palveluntilaajalle sekä perehdytyksen työntekijöille, yhdistyksen työntekijöillä on jo entuudestaan vahva työkokemus hengityshalvaus hoivatyöstä. Lisäksi palveluihin kuuluvat lääkehoito, perushoito ja ravitsemus potilaan rinnalla kulkien.
Työtä tehdään itsenäisesti hoitoringissä, työntekijöiden konsultoitavissa on sairaanhoitaja 24h, joka on käytettävissä myös asiakkaan kotikäyntinä.
Tavoitteena ja lähtökohtana on aina:
- Yhdessä laadittu palvelusopimus
- Asiakkaan itsemääräämisoikeus
- Osallisuus
- Mahdollistaa asiakkaan omat elämän valinnat
Palvelupäällikkö
Lähihoitaja
Vammaistyön AT.